Jämsän reissulla käytiin äipän kanssa hakemassa uudet ruukut viherkasveilleni ja multaa sekä soraa. Tänään päätin ruveta tositoimiin eli vaihtamaan seitsemän rehua uusiin ruukkuihin ja multiin. Olin kyllä odottanut, että jonkin sortin urakka on kyseessä, mutta olikin näin ekakertalaiselle vähän isompi homma...

Rahapuu ja kaktukset on vaikeita, kun niistä katkeaa lehdet pikku hipaisustakin. No, rahapuu selvisi ehjänä ja kaktuksetkin hyvin vähin vaurioin. Santpaulia oli epäkiitollinen tapaus; multaa ei tahtonut saada ruukkuun kuin nostamalla lehtiä, jotka taas helposti katkesivat nostamisesta. Viirivehkan taimi on surkea raasku, jonka edustavuus ei uudesta ruukusta parantunut. Vuoripalmun taimi näyttää onneksi ihan kohtuulliselta. Nämä pikkuiset myös irtosivat ruukusta helposti, mitä taas joulukaktus ei tehnyt. Sen kanssa ähersin hiki päässä hyvän tovin. No, kuka sen käski vuosi sitten ylöspäin kapenevaan ruukkuun istuttaa... Kirsikkana kakun päälle oli sulkasaniainen, joka ei sekään olisi tahtonut vanhasta ruukustaan pois ja sitten kun luovutti, meinasi levitä käsiin. Multaa hälle riitti just ja just, soraa olisin laittanut enemmänkin, mutta loppui kesken. Rönsylilja oli onneksi helppo, vaikka olikin kasvattanut juurensa tukevasti ruukunpalasten ympärille. En niitä lähtenyt irrottamaan, pitäköön aarteensa.

Lopputuloksena multaa joka paikassa. Lattialla, penkillä ja kukkapöydällä multaa. Uusia, valkoisia ruukkuja unohtamatta. Keittiöpöytäkin sai osansa, kun suojana olleet sanomalehdet repesivät. Myös Kelmin suussa oli multaa, mistä se kätevästi kulkeutui matolle. Imuri on onneksi keksitty, joten sai sekin maistaa multaa.  Tiskipöydällä odottaa vielä vesimultainen ja multavetinen armeija vanhoja ruukkuja. Hullun hommaa se on tämäkin, ehkä jopa koiraharrastusta hullumpaa. Voisinkin vaihtaa lupaavan oloisen viherpeukalon edes kohtuullisen lupaavaan palveluskoiraan. Viherpeukalo on vasta koulutuksensa alkupuolella, joten suuria virheitä sen kanssa ei ole tehty. Koiralta toivoisin samaa, mieluiten kasvattaisin sen itse ihan taimesta saakka. Vaihdossa olisi mahdollista saada myös kaunis, multaa syövä ja imureita tappava koira. Puree hyvin, ainakin siis imuria ja multaa. Viherpeukalo ei pure.